Főkatalógus

Pénznem:
https://www.facebook.com/hungaryboxwebaruhaz

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: 06 30 219 5847 Rendelését leadhatja telefonon és e-mail-ben is. 

Technikai okok miatt kérjük, hogy a

https://www.rovidaruexpress.hu 

oldalunkat keressék fel és ott adják le a rendelésüket vagy e-mailen:

info@hungarybox.hu

KÖSZÖNJÜK!

* Az árak az ÁFÁ-t tartalmazzák! * A webshop regisztráció nélkül böngészhető. *** Csak a vásárlás során lesz lehetőség regisztrálni.

Gelencsérné Lazarovits Klára írása.  Köszönjük! 

" Általános tanácsok:

  • Ne sajnáljuk a pénzt jó minőségű cérnára
  • „Guba a gubához, suba a subához”
    • Mindig a textília összetételének megfelelő cérnát használjunk
    • A cérna színe legyen hasonló az anyag színéhez, vagy egy árnyalattal sötétebb. Kézi applikációnál nagyon fontos a színazonosság, más esetekben kevésbé. Sokszínű munkákhoz semleges szín dukál, például ekrű, vagy szürke. Sokan arra esküsznek, hogy a sötétebb folt színével kell a cérnának harmonizálni, sokan éppen az ellenkezőjére. Gépi varrásnál lehet a kettőt keverni, a felső szál lehet a sötét, az alsó világos, vagy éppen fordítva. Szerintem, ha a gép jól van beállítva, szorosan varr, akkor szinte mindegy, hogy a cérna milyen színű, csak gondosan le kell vágni a cérnavégeket, mert egy lógó fekete szál hátlapozás után „szépen” látszik egy világos folton keresztül.
  • Varrógépben az alsó és a felsőszál lehetőleg azonos legyen, de legalább azonos erősségű. De ez nem általános szabály, egyes gépeknél, többek közt a régi pedálos Singereknél az alábbi összeállításokat javasolják:

 

felső fonál

alsó fonál

½ = 70

100

150

1 =80

80

100

1 ½ = 90

60

80

2= 100

40

60

3=110

30

40

4=120

20

30

Megjegyzés. A ½-es tű a mostani számozás szerint a 70-esnek felel meg.

Manapság ebből a témából talán még doktorálni is lehetne, de azért van pár cérnafajta, amit egy foltvarrónak is illik ismerni.

Férccérna

Fércelni varrócérnával is lehet, de aki sokat varr, annak érdemes beszerezni férccérnát. Gyenge minőségű, durva felületű, könnyen szakadó cérna. Amíg a varrócérnánál a hátrány, itt előny a gyenge szakítószilárdság. Továbbá durva felülete nagyobb súrlódást biztosít, nem csúszik az anyagban és így jobban összefogja az anyagokat, mint a varrócérna. Általában két féle fércet használunk: vékonyra sodort finom fércet vékonyabb anyagokhoz, mint például az amerikai pecsvörk anyagokhoz, és vastagra sodort fércet szövetruhákhoz, kabátokhoz. Helyesebben mondva, két félét használnánk, de férc cérna ki tudja miért, ki ment a divatból, és csak elvétve akad rá az ember lánya fehérszínű, közepesen vastag férccérnára. A quiltszendvics összeférceléséhez ez a legjobb cérna, ha ráakadunk, érdemes bespájzolni.

Gombfelvarró cérna

A varrócérnáknál vastagabb és jóval erősebb cérna. Mivel nem szakad könnyen,  kiváló ráncoláshoz, pl. jojó készítés, és pántkifordításhoz, kisebb macik és babák forgatható karjaihoz, lábaihoz**

Gomblyukvarró cérna

Erős és vastag cérna

Horgoló cérna

Vékonyabb változatai (60-as és 80-as számú) macik, babák forgatható karjainak, lábainak felerősítéséhez kiváló, továbbá waldorf babák fejformázásához

Hímző cérnák

A klasszikus foltvarrásnál ritka a hímzés, többnyire csak a krézi munkákon és redwork-ön látható. A modern munkáknál gyakoribb az előfordulása, és szalaghímzéseknél elengedhetetlen kellék. Krézihez, szalaghímzéshez a pamut alapanyagú több szálból sodort osztott hímző fonal ajánlható, és a kívánt vastagság 1,2 vagy több szál felhasználásával érhető el.

Igényes szép hímzéshez való a selyem hímzőfonal.

A hímző cérnák gyakori hibája, hogy vizesen fognak, nemcsak mosáskor eresztik a színűket, hanem a gőzvasaló alatt is. Az is előfordulhat, hogy azonos gyártmányú cérnák egyik színe tartós, a másiké nem. Így ajánlatos használat előtt minden egyes cérnát megvizsgálni. Általában elegendő, ha a színes cérnát vizes fehér rongyba burkoljuk, és megcsavarjuk.

Tűzőcérnák

A foltmunkák tűzéséhez, ruhadarabok steppeléséhez ajánlott a varrócérnánál erősebb tűzőcérna (a spulnin többnyire a quilting feliratot találjuk). Többféle színben és vastagságban kapható. Sőt nemcsak egyszínű, hanem tarka változatai is vannak, amelyekkel különösen dekoratív hatást lehet elérni. Többnyire sorminták gépi hímzéséhez is megfelelő.

Kézi tűzésnél használható a viasszal bekent varrócérna is.

Láthatatlan cérna

Monofil néven is ismert cérna olyan, mint a közismert horgászzsinór, illetve damil szál, csak vékonyabb. Készülhet nylonból és poliamidból. A nylon szálat jobb elkerülni, mert nm bírja a vasalást.

Tűzéshez szokás használni, varrata szinte láthatatlan, de némi csillogással jelzi, hogy ott van. Teljesen láthatatlanná akkor válik, amikor tűbe akarjuk befűzni. Nem könnyű feladat!

Különböző vastagságban kapható, továbbá világos anyagokhoz vannak világos változatai, és sötét anyagokhoz sötétebb fajták.

Díszítő cérnák

Se szeri, se száma a különleges felületi, vagy színhatást adó cérnáknak.

A díszítő cérnákat gépi varrásnál sokszor alsó szálként ajánlott használni, ilyenkor persze a munka visszája van felül, és így nem egyszerű dolog a mintákat pontosan a helyűkre varrni.

A fémszálas arany, ezüst, vagy egyéb színű, normál vastagságú cérnákat is ajánlatos alulra befűzni, de felső szálként is használható speciális varrógép tűvel.

Vízben oldodó cérna

Hogy ez a cérna mit tud? Varrni lehet vele, és később kimosható az anyagból. Hogy mire jó? Eddig én egyetlen felhasználási módját ismerem, az újmódi gépi trapuntó technikánál a mintát szokták vele elővarrni. Feltételezem, hogy fércelni, és egyéb segédvarratot is lehet vele készíteni, majd utána a cérna kihúzogatását megspórolhatjuk a munka vízbemártásával.

Ha netán szükséges, nem árt megkérdezni foltos társainktól, hogy használtak-e már ilyet, milyen gyártmányút, és valóban ki lehetett mosni. Ennek ugyan nyilvánvalónak kellene lenni, de nem az.  Biztos forrásból tudom,  van olyan gyártmány, amelyik alapos mosás után is megmarad nyomokban!

 

Gelencsérné Lazarovits Klára"

 

© Hungarybox.com. Rövidáru webshop, webáruház, kiskereskedés, nagykereskedés, kreatív kellékek, varrókellék, fonalak, kötőfonalak, kézimunka, horgolás, hímzés, zsinór, szalag, patent. 2010 óta az Önök szolgálatában! .
Rövidáru express gyorsan| Hardware-Shop használt szerverek | Szervermemória | Szerver hoszting | Olcsó VPS | Webtárhely | Shop-Script webáruház | Tudakoló | Linkkatalógus | Domain regisztráció | Hoszting szolgáltatások | ASP tárhely | Ingyenes apróhirdetések | Szerver bérlés | Virtuális szerver | Rendszergazda szolgáltatások | Rövidáru express gyorsan|